Manta de les temperatures, colors

Potser no saps que és una Manta de les temperatures, abans de continuar llegint t’ho explico al post anterior a aquest, Manta de les Temperatures, Què es una manta de les temperatures?

Tradicionalment, la manta de les temperatures utilitza una paleta de colors degradats. Podeu triar un degradat d’un sols color o combinar diversos colors en un degradat. 

Si utilitzeu un degradat amb un fort contrast de colors, tindreu una manta molt vistosa i multicolor. Perquè d’una temperatura a l’altre es produeixen molts canvis de color.

Degradat molt contrastat

Igualment, utilitzar un degradat subtil donarà lloc a una suau barreja de colors a mesura que les temperatures vagin canviant. Per exemple una gamma de blaus i blancs per a temperatures fresques a l’hivern, verds i grocs a mesura que escalfen els dies, a la primavera, taronges i marronosos per la tardor i roses i vermells calents per a l’estiu. O us podeu decidir per una gamma d’un únic color, fent els tons clars per dies més freds i suaus i els tons més foscos per dies més càlids. 

Degradat suau

És útil mirar les temperatures dels anys anteriors per esbrinar quants graus potser haureu de cobrir abans de decidir quants colors voleu utilitzar.

Per exemple, a la meva ciutat, Barcelona, sé que la temperatura generalment oscil·la entre els 6°C – 30°C (amb potser un parell de baixades per sota o pics per sobre els dies de calor o fred).

Per tant, amb un rang mitjà de 30°C, pots optar per utilitzar 6 colors (5°C per color) poca varietat i potser molts dies seguits seran del mateix color, 10 colors (3°C per color) aquí hi haurà més varietat o fins i tot 15 colors (2°C per color) amb aquesta opció sortirà molt variat de colors.

Ara si, els meus colors

Jo vaig fer una barreja, ja què la temperatura mediterrània té molts més dies càlids que freds. Aleshores sí volia que es veiés la varietat de colors en els dies càlids, havia de escurçar els graus. Així que vaig posar una diferencia de 10ºC al hivern, de 5ºc pels dies suaus i de 3ºC pels dies de més calor. El resultat va ser un total de 8 colors i vaig escollir fer un degradat en tons verds.

Els meus colors escollits

barem: 0-10, 10-15, 15-20, 20-23, 23-26, 26-30, 30-32, 32-40 (8 colors)

Barem de colors de la meva manta de les temperatures

I em vaig decidir per fer grannies en comptes de fileres, fent un granny diari. Per l’ultima volta de cada granny (això és totalment opcional, pots fer tot el granny del mateix color) vaig utilitzar llana 100% natural sense tenyir i casi sense cap tractament. En tres tons neutres, clar, mig i fosc, què vaig repartir així,

Llana 100% sense tractament.
Barem per l’última volta dels grannies

Tres troques què tenia feia molt de temps, de 500 metres cadascuna. Però no et recomano aquesta llana per una manta, és molt rústica. En tot cas t’he la recomano per fer cistelles o catifes. M’ha donat molta feina anar traient mentre teixia els restos de palla què trobava!. Per estovar-la havia de deixar els grannies tot un dia en suavitzant abans de posar-los al bloqueig. Tot i així a quedat un pel rugosa, però molt maca!

Algunes idees per fer la teva manta de les temperatures diferent

Per a les pujades i baixades severes de temperatura, faria servir els colors més extrems del barem, o potser afegiria un color de contrast atrevit per marcar aquells dies bojos. Com més colors feu servir (és a dir, menys graus s’assignen a cada color), més variació veureu a la manta. També podeu fer servir un color molt diferent als altres pels dies de pluja… en aquest cas sí esteu en un lloc molt plujós jo he vist mantes fetes amb grannies i el dia que plou el centre del granny està fet amb el color diferencial i el resta del granny amb el color què li correspon per temperatura. És un altre idea! 

Depèn de vosaltres si decidiu registrar les temperatures diàries més altes, més baixes o mitjanes, però sigui quin sigui el valor que escolliu, només cal que utilitzeu el color assignat del degradat per a la temperatura d’aquest dia.

Jo vaig escollir fer la temperatura màxima diària, però això, com ja us he dit es opcional.

El filat

Aquest patró està escrit per fer la manta de les temperatures amb fil fingering. El recompte de grannies s’ha calculat per donar lloc a una manta rectangular, on el cantó curt a és igual a 2/3 de la longitud del llarg.

Per la meva manta vaig fer servir fils Drops Alpaca i Drops Nord, però podeu utilitzar qualsevol fil que us agradi i inclús incloure diferents textures, com ara afegir un fil de moher per a la neu o fins i tot cosir perles per a la pluja. Aquí la creativitat de cadascú té cabuda!

Per la meva manta he fet servir un total de 3.593 metres, uns 14 cabdells. Tot depèn del fil, del ganxet i de la temperatura! Del color més clar, només en vaig fer 11 grannies i del més fosc 1!

Jo vaig començar amb dos cabdells de cada color i vaig anar comprant segons anava necessitant. Al ser un treball de colors tant variat, sí al Novembre has de tornar a comprar un color no importa la tintada. Perquè segurament que aquest color l’has fet servir al Març o a l’Abril i entre mig tens tot l’estiu. Si hi ha algun canvi de tintada no es notarà gens ni mica.

Per curiositat us poso la història de la Bianca i les seves mantes,

Bianca i les seves mantes

Hola, sóc Bianca i visc a Suïssa. Vaig començar a fer ganxet fa uns sis anys i, un cop vaig començar, no vaig poder parar! El ganxet es va convertir en la meva manera de relaxar-me i oblidar l’estrès dels dies: treballo en un hospital amb molta ocupació, on atenem problemes cardíacs i, quan torno a casa, tinc dos nois molt actius a tenir en compte.

Primer vaig fer barrets, bufandes i després mantes! Necessitava alguna cosa que pogués fer de ganxet una mica cada dia i, navegant per Instagram, veia diverses mantes de temperatura fetes amb ratlles, grannies, mantes C2C i molt més, però em preocupava si ho acabaria mai, però m’encanta.

Vaig fer la meva primera manta el 2018. Va ser tan divertit que en vaig fer una altra el 2019 i n’he començat una altra per al 2020. Vaig escollir colors que reflecteixin la temperatura: blanc per als dies molt freds perquè em recorda gel i neu, blaus per a l’hivern i verds per a la primavera, per a fulles noves i herba verda. Vaig fer servir grocs entre 19 i 24 graus per prendre el sol i vaig augmentar durant els dies molt calorosos. He canviat de color per cada dos graus de diferència, però algunes persones canvien cada 3-5 graus. Vaig agafar la temperatura més alta del dia cada dia i podeu utilitzar un termòmetre extern o consultar en línia.

Quan veieu que el temps canvia, veieu el flux de la natura. El primer any, vaig tenir dues setmanes de fil blanc (la temperatura era inferior a zero), però el 2019, només un dia, i per al 2020, encara no hi havia una fila blanca.

Filat i colors de la Bianca

La manta de Bianca està feta amb fil acrílic 100% a ganxet; si us inspira les seves opcions de color, les seves temperatures coincideixen amb aquests tons:

La història de la Bianca és un extracte del blog de Love Crafts, How to make a temperature blanket

Bé, com us he dit més a dalt, jo he fet servir un fil fingering amb un ganxet del 3,5mm. I en el meu cas vaig optar per fer la manta de grannies en comptes de fileres. Em resultava més pràctic fer un granny diari i cosir cada mes els què corresponien, què fer una filera diària… però això va a gustos.


Un cop hàgiu triat els colors, el fil i decidiu sí fer fileres o grannies, anem al Pas 2, teixim la manta de les temperatures, com recollim les dades, mostres de tensió i comencem a teixir. 

Ir arriba