Fileres o Grannies

La forma més tradicional de la manta de les temperatures es lineal. És a dir, es teixeix una filera diària del color que correspon a la temperatura, d’aquell dia. Fins aquí la part més simple. Després hi han altres variacions, grannies (quadrats de l’àvia és la traducció literal), hexàgons, triangles… tot un ventall d’opcions. 

Feu  una recerca per Google i trobareu de tots colors i formes.

Recerca a Google, temperature blanket

Fileres

Com ja he dit, es teixeix una filera per dia, amb el color què li correspon a la temperatura d’aquell dia. 

Ara bé, també hi ha mantes que la filera es forma per més colors. Sí plou, sí el dia ha estat nuvolat, sí neva, sí es molt ventós, sí ha fet boira… tot allò que tu vulguis destacar a la teva manta.

I ho destaques com et sembli més maco, fent punts per les hores què ha plogut, o nevat o el vent o la boira…. Per exemple un dia què ha fet 22º i ha estat tres hores plovent, doncs teixeixes la filera del color què correspon als 22º i en el moment que creguis fas tres punts del color que correspon a la pluja. Ja sí vols filar molt prim, pots fer les fileres amb punts divisibles per 24 (hores del dia), i així assignar a cada hora un total de punts. A la hora que correspongui el canvi, fas el canvi de color.  I així amb totes les varietats que vulguis afeixi. 

Manta de les temperatures feta de fileres

Grannies, el cuadret de l’àvia

Aquesta és la opció què jo he escollit per fer la meva. Un granny per dia. No he destacat ni pluja ni vent, només la temperatura. Potser la propera què faci li posaré un diferencial al vent i a la pluja, que es el que podem tenir a Barcelona, nevar difícilment neva, però potser sí ho fa li dono un color diferencial.

I així segurament és veurà tota la manta uniforme i dos o tres grannies diferents què seran els de la pluja, alguns més del vent i cap o un sí neva. 

Ara que he teixit una manta de les temperatures i m’ha resultat molt menys farragós del que em pensava, segurament serà la primera de moltes més!

Manta de les temperatures feta de grannies

Vull fer-la de fileres

Si fas aquesta opció aquí tens un petit menú de passos a seguir,

  • Escull el punt amb el punt que vols utilitzar. 
  • Fer una mostra de tensió amb el fil que has de d’utilitzar
  • Prenc mida del llit o si es manta de sofà decideix quan vols què faci d’ample.
  • Un cop tens la mida que vols que tingui la manta, fes el càlcul de punts que necessites per filera.
  • I ja pots començar

Sí alguna vegada en faig una de fileres, ja faré tot un article més detallat amb tots els eps! i ups!

Vull fer-la de grannies

Aquí sí que me esplaio perquè es el que conec!

Tipus de granny

Sí el que vols és una manta de grannies, primer de tot has d’escollir el granny.

Pots fer un granny simple, com el que jo he fet, o pots fer-ho més elaborat, també pots fer una flor africana, o un hexàgon, o un granny que forma dos triangles, un per la temperatura i un altre per les variacions. Tornem a tenir tot un ventall d’opcions. 

Et deixo aquí el gràfic del que he fet jo, es un bàsic de només 4 voltes.

Sí la fas amb aquest granny i vols destacar el dia de pluja o neu o vent. Pots fer el centre del granny, la primera volta, del color que li assignis al canvi. O d’un altre textura, per exemple moher pels dies de boira.

Tens més idees de variacions en l’article anterior a aquest Manta de les temperatures – Pas 1 Trieu els vostres colors i filats.

Un cop tinguis clar el granny i el fil ja pots fer la mostra de tensió per veure com ho repartiràs. I per fer una mostra de tensió en aquest cas, el que has de fer es un granny. Amb el fil que utilitzaràs i el ganxet corresponen.

Ara pensa com vols repartir-los, sí en diagonal o lateral

Bé, arribat a aquest punt tenim, el barem dels graus amb els colors repartits, el granny escollit i la mostra feta.

Ara has de decidir la mida de la manta i si vols els grannies per fileres o en diagonal. És a dir, pots cosir els grannies un al costat de l’altre fent fileres o en diagonal.

Sí ho fas per fileres has de calcular els grannies que necessites per cada filera, dividint el ample que vols de la manta, entre el centímetres que et fa el granny de mostra. I calcular que et surtin fileres per 365 grannies. En el cas de que et sobrin, grannies o et faltin per acabar una filera, sempre pots deixar els últims dies de l’any (els que et sobren) per fer la vora de la manta, tants dies com grannies et sobren.

Per exemple, per la meva manta (llit de 160 x 200) necessitava 19 x 19 grannies quadrada, en total 361 grannies. Així que els 4 últims dies de l’any no vaig teixir grannies, vaig fer 4 voltes de vora, amb els colors que corresponien de temperatura d’aquests dies. Mida de la meva manta acabada amb vora 1.52 x 1,52 centímetres Cada granny fa 7,5 x 7,5 centímetres.

I vaig cosir els grannies en aquesta ocasió en diagonal. Et poso el esquema perquè vegis com funciona la construcció en diagonal. 

D’on podem treure les dades?

Doncs ja només queda saber d’on traiem les dades per la nostra manta de les temperatures. És a dir, com saber cada dia quina temperatura ha fet. En passat, sempre teixiràs el granny del dia anterior. 

Per tenir les dades jo vaig trobar algunes web, però la que em va resultar més fàcil i que em permet poder recollir les dades per dies, setmanes o mesos és AEMET. D’aquesta manera podia marxar de vacances sense preocupar-me. Pots escollir l’observatori, les dades sí vols temperatura, vent o pluja i clar la ciutat que vols consultar. 

Us poso els passos a seguir per arribar a la pantalla que teniu aquí,

Des de Inici, escolliu ‘El Temps’, ‘Observació’, ‘Avui i últims dies’ 

Aquí tens la gràfica amb els dies seleccionats i ciutat. En aquesta imatge no és veu, perquè es una imatge, però quan estàs a la pantalla i poses el cursor sobre el punt de cada dia, ja sigui la línia vermella o la blava o la verda, et surt la temperatura.

I un cop tens les dades, el que jo he fet es anar omplint un calendari en blanc amb la temperatura de cada dia. Pots trobar moltes plantilles de calendari per Internet, però això es molt personal. Pots fer el sistema que et vagi millor i amb el que et trobis més a gust. A mi aquest sistema em va anar molt be, anava marcant el dia que tenia teixit amb el color del granny i amb color groc el dia que tenia cosit a la manta.

Exemple de com anar guardant les dades.

Com cosir els grannies

Abans de cosir els grannies, jo et recomano que els bloquegis, un per un. El que jo vaig fer era, teixir cada dia un granny o com a molt teixir set seguits si havia deixat de fer-ho per qualsevol circumstància. Un cop els tenia teixits els bloquejava seguint el procés normal de bloqueig (sí no saps com fer-ho al perfil del meu Instagram @tallerdeganxet hi trobaràs un mini tutorial en vídeo a històries destacades, que ho explica pas per pas) i els posava al bloquejador de grannies 24 hores.

Un cop tenia els grannies de tot un mes els cosia, amb costura plana seguint el esquema en diagonal. Pots veure en aquest vídeo com es fa la costura plana agafant els punts de a baix a dalt o en aquest altre vídeo (a sota d’aquest text), agafant de dalt a baix, en els dos casos sempre agafes el fil del punt que fa de límit. Fes les costures amb fils molt llargs, aproximadament de 2 metres, per no haver de tallar el fil fins al final de la filera. Cosint tant els cantons horitzontals, com els verticals. D’aquesta manera només has de cosir màxim 31 grannies de cop. T’asseguro que no resulta farragós, perquè les fileres que coses de cop son curtes. 

Costura plana inserint el ganxet des de dalt dels punts límits, amb el fil sempre per sota de la peça.

La Vora

Quan ja tens els torrons preparats, i decidit que faràs al Nadal, estàs arribant al final de la manta!! 

Els últims 27 grannies ja els tens fets tocant casi les campanades de cap d’any. Un cop els tinguis cosits, ja només et quedarà fer la vora amb els 4 dies de desembre que et queden. 28, 29, 30 i 31 de desembre.

La vora la pots fer com vulguis, jo vaig fer 4 voltes de punt baix especial. Es un punt baix diferent.

T’explico com va: el primer pb de la volta es un pb normal, el següent i tots els demés els fas de la següent manera, insereixes el ganxet en el tercer fil que forma el primer pb, ara insereixes en el següent punt, agafa fil i passa per les tres llaçades del ganxet.

Si et resulta complicat, sempre pots fer el punt que més t’agradi, això també és a gust de cadascú. 

I ja ho tenim tot! si fas la teva manta de les temperatures digna’m-ho m’encantarà veure-la! I si aquests articles t’han servit d’ajuda em farà molt feliç saber-ho. Per qualsevol dubte que tinguis o consulta pots escriure’m a info@tallerdeganxet.cat

Ir arriba