jaqueta Lisboa

La Jaqueta Lisboa es un patró molt senzill, tant que es tornarà en imprescindible al teu armari i segur que en faràs moltes i molt diverses!! 😉

Però aquí més que un patró et porto unes pautes per que, la puguis teixir com et surti del anima!

Notes prèvies

La jaqueta Lisboa és treballada de dalt a baix i té un ajust molt gran ja que pots fer-la amb el ganxet que necessitis pel fil que facis servir.
Primer treballarem el ‘canesú’ o com ho trobaràs als patrons anglesos el joke i després el dividirem per mànigues i cos. Les mesures finals de la jaqueta Lisboa per a cada mida es representen al diagrama següent,

Les mides corresponen a les següents talles, S (M, L, XL), son mides en centímetres que et poden servir per orientar-te. Lo primer de tot serà fer una cadeneta que mesuri els centímetres que necessites segons (a). Ja que començarem pel coll.

Els punts i els canvis de color els pots fer com et vingui de gust. Jo et dono una idea i tu ho teixeixes com et roti. Vaig combinar dos colors perquè pensava que no m’arribaria amb el color base per tota la jaqueta, desprès va resultar que em va sobrar un cabdell sencer!

Punts utilitzats

cd – cadeneta

pb – punt baix

pme – punt mig estès (si no saps com és pots mirar aquest vídeo)

pat – punt alt triple

Comencem a teixir

Uns apunts…

Primer de tot has de prendre mida de la línia del coll o l’escot (a) i posar la cinta mètrica com vulguis que et quedi d’oberta la jaqueta Lisboa. Així sabràs quina talla has de fer de referència.

La cadeneta inicial ha de tenir tants punts com la mida que has pres (a). Aquests punts han de ser divisibles per 5 i has de sumar 4 punts més per fer els canalets de les mànigues. Per exemple, 64 punts, 4 son les cantonades (canalets), 10 el cantó dret de la jaqueta, 10 per cada màniga (total 20 punts), 20 per la esquena i els últims 10 pel cantó esquerra.

Per tant, has d’ajustar els punts als centímetres sempre augmentant i mai restant si et surt que has d’afegir un, dos, tres o quatre punts perquè et surti múltiple de 5, els afegeixes, però no els restes, et quedaria més estreta.

El patró…

V0. Fer la cadeneta segons la teva mida: Repartir els punts i posar un marcador a cada cantonada (4). En el meu cas vaig fer una cadeneta de 64 punts. Per tant desprès de les primeres 10 cadenetes vaig fer una cadeneta (1) i vaig posar un marcador, 10 cadenetes més per la primera màniga, 1 cadeneta (2) i marcador, 20 cadenetes per l’esquena, 1 cadeneta (3) i marcador, 10 cadenetes per la segona màniga, 1 cadeneta (4) i marcador, les ultimes 10 cadenetes per l’altre cantó.

V1. Teixir un pme a cada punt fins arribar al primer marcador, en aquest punt fer un pme + cd + pme (increment) continuar amb pme fins al següent marcador i repetir tota la volta igual. Als marcadors has de fer un increment. El primer punt fes només 2 cd i comptarà com el primer pme. (si fas 3cd et quedarà un forat entre el primer i el segon punt i no queda maco, però si a tu no et queda forat pots fer 3cd com a primer punt). Girar.

V2, 3 i 4 exactament igual que la V1, fent un pme a cada punt i un increment a cada marcador.

V5 Canvi de color. Aquesta volta es tota de pb, per tant comences amb 1cd com a primer punt. Als marcadors l’increment serà pb + cd + pb.

V6, 7, 8 i 9 De nou amb el color base, exactament igual que la V1, fent un pme a cada punt i un increment a cada marcador.

V10, Aquesta volta es la primera volta calada. `[pme, cd (saltes un punt), pme] repetir aquesta seqüencia fins al marcador, increment pme + cd + pme, continues amb el calat fins al següent marcador.

V11, igual que V1

V12, igual que V10

coll jaqueta Lisboa

Repetir 4 voltes com V1, i de nou calat (v10, v11 i v12). Aquesta repetició la has d’anar fent fins que arribis als centímetres de la sisa (la ‘d’ del gràfic). Jo he teixit 26 centímetres abans de separar mànigues.

Després d’acabar el coll, separarem el cos i les mànigues i començarem a treballar les 3 parts individualment.

Cos

V1 Comença la fila com sempre. 1 pme o calat segons com et caigui la seqüencia, a cada punt fins arribar a la primera cantonada.

Dins la cantonada fas 1 pme al marcador, 7 cadenetes, salta tots els punts de la màniga, 1 pme a la 2a cantonada, 1 pme o calat a cada punt fins que arribis a la 3a cantonada, 1 pme al marcador, 7 cadenetes, saltar de nou tots els punts de la 2a màniga, 1 pme al 4art marcador i continues amb pme o calat fins al final de la volta. Girar.

Treu tots els marcadors i continua el cos sense increments. Fes les voltes com vulguis, amb canalé o sense. Jo vaig fer una repetició més de 4 voltes de pme, més calat i després vaig fer canvis de color. Les voltes de canvis de color les vaig teixir totes amb pme sense fer calats.

I la llargada és a gust de cadascú. Un truc es anar mesurant amb un altre jaqueta que tinguis.

cos jaqueta Lisboa

Mànigues

A continuació teixirem les mànigues, per tant heu de començar passant el fil a la cadeneta de l’aixella.

A partir d’ara treballarem per voltes tancades. Per tant, si vols que et quedi el punt igual que el cos, hauràs de treballar una volta pel costat dret i una volta pel costat del revés, i així fins al final de la màniga.

V1 Si la primera volta del cos has fet pme, aquesta primera volta serà pme a cada punt. Però si la primera volta del cos has fet calat, doncs aquesta volta la fas amb calat. Unir amb un punt lliscat l’últim punt amb el primer, no treballis en espiral, treballa amb voltes tancades. Les cadenetes de l’aixella son un punt o cd a cada cadeneta.

Seguir teixint la màniga fins al final, fent les voltes com més t’agradi, amb canvis de color o no, amb calat o pme.

No fer cap increment ni disminucions, per que la màniga quedi recte. Fes la mida que més t’agradi, 3/4 o màniga llarga.

Volta de la vora

Aquesta volta es molt xula, molt senzilla i queda molt maca. Jo ja fa temps li vaig posar el nom de punt Holandes, perquè no tinc ni idea de com es diu i ho vaig aprendre d’una dissenyadora holandesa! 🤣 També el veuràs a les bosses Barcelona

Des de el cantó del revés, comences amb una cd que serà el primer pb. Segueix amb un pat, (pb, pat) repetir aquesta seqüencia per tot el voltant del cos, l’últim punt a de ser un pat. Tancar la volta amb un punt lliscat a la primera cd que has fet com a primer punt.

És molt important que no agafis més de dos punts per volta, perquè et pot quedar volantada.

Hauràs de jugar una mica amb posar punts o treure segons com vegis que et queda de tensa la volta. També pots fer-la amb un ganxet més petit i fer dos punts per volta.

jaqueta Lisboa la vora

Ara fes la mateixa vora a les mànigues. I ja ho tens!!!

I no t’oblidis, si fas la teva jaqueta Lisboa i la publiques a les xarxes, si us plau etiqueta’m per que la pugui veure!! 😉

Jaqueta Lisboa
Ir arriba